Избор на ръчен часовник. Как да направим правилният избор за нас?

Ръчният часовник отдавна не се използва единствено за проверяване на часа. Разбира се, тази негова функция е задължителна, но днес както мъжете, така и жените обикновено го носят като аксесоар. И тази роля на ръчния часовник никак не е за пренебрегване. Един часовник говори много за своя притежател, ето защо трябва да бъде внимателно избран. Има редица марки, предлагащи разнообразие от модели, голяма част от които с много функции, които правят много повече от показването на часа.

Как да направите правилния избор при покупка на ръчен часовник?

Ето няколко съвета от нас. Часовникът е истински шедьовър. В него има нещо вълшебно и ако сте истински почитател, ще ни разберете. Той носи някак различно усещане, когато е върху ръката ви. Ако там все още няма такъв, ще опитаме да помогнем, като най-напред разгледаме видовете ръчни часовници.

Както споменахме, днес един ръчен часовник изпълнява много повече функции, освен показване на времето. Всъщност, има модели, които напълно спокойно могат да заместят смартфона. Съвременните часовници са красиви, елегантни, модерни и се делят на два основни вида:

Първите са типични часовници – класиката, която се носи и като аксесоар. Обикновено се комбинират най-добре с делово или официално облекло както при мъжете, така и при дамите. Разбира се, има подходящи и за спортно-елегантния стил.

В другата категория попадат спортните часовници, които освен часа, показват брой стъпки на ден, сърдечен ритъм, пулс, изгорени калории, различни напомняния за активност и т.н. И при двата вида се наблюдава огромно разнообразие.

Другият критерий при избор на ръчен часовник е материалът, от който е изработен. Масовият е неръждаема стомана. Тя не дразни кожата, дори и чувствителната, и е с високо качество. Часовникът може да е изработен и от титаниева сплав, а в последно време на преден план излизат керамичните. Обърнете внимание, че часовникът трябва да има покритие, което да запази цвета му във времето.

Предимство ще бъде, ако часовникът ви е водоустойчив, защото при допир с вода, часовниците обикновено се развалят. Има различни степени на водоустойчивост и може да изберете според дейностите в ежедневието си. Това зависи и от времето, през което ще носите часовника.

Що се отнася до цената на ръчните часовници, тук вариациите са толкова, колкото самите модели – необятни. Има евтини, скъпи и прескъпи. Цената обикновено се определя от материала, от който е изработен часовника, от функциите, които притежава, от разпространението му и разбира се от марката, която го пуска на пазара. Ето защо, просто трябва да изберете подходящ модел за себе си, който има всички качества, които желаете, и цена, която да можете да си позволите.

Ръчният часовник трябва да ви е удобен. Разбира се, зависи дали го ползвате повече за аксесоар, но е желателно да има достатъчно голям циферблат, от който цифрите лесно да се разчитат, но и не прекалено голям, че да пречи на свободното движение на ръката ви.

Тук е важна и каишката – тя може да бъде кожена, метална или под формата на гривна. Металната е по-тежка, обикновено е предпочитан избор от мъжете. Тези каишки са водоустойчиви. Кожените каишки са леки, предпочитани от дамите, но не са водоустойчиви, така че трябва да внимавате.

Хубаво е да се спрете на изчистен модел от гледна точка на стърчащи елементи по него, които биха могли да се закачат по дрехите ви и биха направили носенето на часовника крайно некомфортно.

При разнообразието от модели часовник ще откриете и всевъзможни цветови комбинации, елементи, мотиви, фигури в часовника, различни начини на разположение на стрелките и т.н. Тук отново трябва да изберете според повода.

Ако искате часовник, който ще носите при срещи с приятели и в по-свободна обстановка, може да се поглезите с по-атрактивен и нестандартен модел. В случай че е за официално събитие, заложете на класически вариант, който да съчетаете с облеклото си.

Ако спортувате и имате нужда от часовник, който да отчита параметрите в този аспект, изберете според спорта, който тренирате. За плуване например ще ви трябва водоустойчив. Спортните часовници се изработват от пластмаса, силикон и гума.

При избора на ръчен часовник е важно да изберете модел, който отразява вашата индивидуалност, който ви харесва и бихте носили и показвали с гордост. Вероятно първо ще си го харесате на външен вид. Следва да проверите функциите му и дали отговаря на нуждите ви. Ако това е така, прекрасно, ако не – обърнете внимание на следващия страхотен модел, който ви намига от срещуположния ъгъл на витрината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *