Полезни съвети при ремонт на жилище

Вашият дом е вашата крепост и за да си остане здрава и красива, се нуждае от ремонт и освежаване. С течение на годините, колкото и да не ви се иска, все нещо ще се повреди или ще даде индикация, че е време за подмяна. Може да става дума за под, пребоядисване на стените, поставяне или смяна на дограма, врати, мебели и т.н. Разбира се, може да решите да направите ремонт на жилището си, просто защото се нуждае от промяна и искате нова визия на дома си. По-лесно ще бъде, ако се доверите на професионалните услуги на фирма за ремонта или поне за някои от ремонтните дейности, в случай че вие разбирате от някоя от тях и можете да я извършите и сами. Подготвили сме някои полезни съвети за ремонта на жилището – ключови моменти, през които ще ви се наложите да минете. Ще бъде по-лесно, ако сте подготвени.

Като начало, трябва да сте наясно дали ще ремонтирате цялото жилище или стая/част от него. Това е важно, за да определите какъв бюджет бихте могли да заделите за ремонта, а и дали изобщо ще обитавате жилището, докато в него текат ремонтни дейности. Хубаво е да имате план на онова, което искате да промените и на начина, по който след това желаете да изглежда жилището – какво ще трябва да купите и от каква услуга точно имате нужда. Когато направите списъка и прецените с какво можете да се справите сами и за какво ще са ви нужни професионални услуги, е време да потърсите фирма. Щом откриете майсторите, на които ще поверите ремонта на дома си, е време за стартиране на процеса. Имайте предвид, че ще се нуждаете от пълен набор от инструменти – от отвертки до бормашина, но ако разчитате на фирма, специалистите ще имат такива.

Хубаво е преди да започне ремонт да почистите добре помещението, в което ще се извършва той или цялото жилище. Да махнете излишните вещи, да разглобите шкафове и гардероби, ако се налага, да махнете килими, мокети и т.н. При смяна на тапети или замяната им с боя, е хубаво да махнете старите. Има значение дали ще правите основен ремонт, при който е необходимо да се изравнява под или да се сменя настилка, дали ще боядисвате или измазвате стени, дали ще сменяте врати или просто искате леко освежаване и смяна на мебели. Ако ви предстои основен ремонт, знайте, че се започва от пода – неговото изравняване. Той се покрива с найлон, докато се извършва останалата част от ремонта, след като изсъхне добре. Обръщайки поглед към тавана, където е възможно също да изравнявате или да сменяте осветление, трябва да се прекара инсталация и съответните светлини според формата, в която желаете да бъдат.

Ако решите да подмените или да сложите дограма, в случай че не е имало такава, трябва да намерите майстори и за тази цел. Може да вземете размери и да поръчате дограмата по-рано, защото отнема време да се изработи. Що се отнася до нея, може да избирате между няколко варианта. ПВЦ дограмата, която е и най-често срещана, е най-евтина и най-бърза за изработване. Осигурява сравнително добро задържане на топлина и е устойчива на поява на мухъл и влага. Поддържа се лесно. Алуминиевата дограма е другия много предпочитан вид дограма. Тя е здрава и издръжлива. Тя обаче има по-студен профил и може да не успее да предотврати появата на влага. Топлоизолацията също е по-слаба. Може да се спрете на дървена дограма, ако обзавеждате жилището в подобен стил. Тя се предпочита по-скоро заради естетическите си характеристики, заради това, че придава уют и класа на помещението. Съчетава се прекрасно с дървен под, врати и мебели. По-трудно се поддържа и е доста по-скъпа от другите два вида. След монтиране на избраната дограма, се боядисват стените и тавана. Тук вмъкваме, че може да изберете да замажете с мазилка или да поставите гипсокартон за по-голяма изолация. Имайте предвид, че гипсокартонът не дава усещане за уют, а точно обратното, но се поставя по-бързо. Щом ударите по стената дори леко, обаче, се чуват неприятен пукот, последван от ехо. Когато сте направили избор за стените, остава да положите боя, тапет или декоративна мазилка. Следва работа върху пода – избира се настилка – паркет, теракот или друга по избор.

Идва ред и на поставянето на вратите – вътрешни или външна. Тук също разнообразието е голямо – от материал, от който да бъдат изработени, до ключалка и форма на заключване. Полагането на останалите мебели и цялостно обзавеждане се случва на последен етап от ремонта на жилището, когато имате представа за цветовете, настилките и пространството, което трябва да се усвои. Изберете според собствения си вкус и стил. Важно е да се чувствате спокойно и комфортно в жилището си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *