Храмът на Светото семейство или Саграда Фамилия – история и факти

Със сигурност сте чували за Саграда Фамилия – архитектурното чудо, което променя завинаги облика на Барселона. Ако сте имали късмет, сте я и виждали. Строежът на символа на испанския град започва през далечната 1882 година, но кулминацията идва през следващата – 1883 г., когато Антони Гауди бива включен в проекта. През 1884 г. той е обявен за директор. Саграда Фамилия всъщност представлява римокатолическа църква. Нейното официално име е Изкупителният Храм на Светото семейство. Неговото строителство продължава и до днес, като се смята, че сградата ще бъде завършена през 2026, когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди. Все пак завършените части са отворени за посетители и са нещо, което трябва да се види поне веднъж в живота. Саграда Фамилия е посещавана от повече от 2 милиона туристи годишно.

Гауди приема проекта присърце, в известен период от живота си дори живее в сградата, докато тя се строи. Отдава ѝ живота си, продава имуществото си и дава всичките си спестявания, за да продължи и завърши работата си по сградата. За съжаление умира преди да го направи. В Саграда Фамилия се срещат различни стилове – испански готически период, Арт Нуво, Каталонски модернизъм, природни елементи, които са били почеркът на Гауди. Ако се загледате, ще забележите редица флорални мотиви – цветя, особено лилии, охлюви, палми и други. Гауди е имал особена връзка с природата, която пренася и в своя проект. Дизайнът на Саграда Фамилия трябва да изразява раждането, живота и смъртта на Христос.

Катедралата има 18 кули – най-високата символизира Христос, друга – Дева Мария, 4 от кулите са свързани с четирите евангелии, а останалите 12 – с апостолите. Има три фасади – източна – за Рождеството, западна – символ на Страстта, южна – на Славата. Фасадите се различават една от друга по форма и цялостен вид. Източната фасада бива завършена, докато Гауди е още жив. В нея оживяват по невероятно красив и реалистичен начин паметни сцени от раждането и живота на Христос – Сватбата на Мария и Йосиф, Благовещение, Коронацията на Дева Мария и други. Другата завършена фасада е западната, която се отличава с празни пространства, олицетворяващи болката на Христос и изразяващи вижданията на каталунски скулптор, който се е заела с тази част от проекта. Тя е пълна противоположност на източната. Над централния вход на фасадата посетителите могат да видят плодовете на есенно-зимния сезон – нарове, портокали, кестени. Южната фасада, която ще бъде и най-голямата, е все още недовършена. Нейният строеж стартира едва през 2002 година. Тя ще символизира Възкресението на Христос. На нея ще бъдат изобразени и 7-те смъртни гряха, над които обаче ще се извисяват и 7-те небесни добродетели.  Тази фасада е замислена да се превърне в централния вход на храма. В катедралата има много цветни прозорци, през които се прокрадват слънчевите лъчи и озаряват сградата, разкривайки една спиращата дъха гледка.

Гауди умира на 73-годишна възраст, по ирония на съдбата в близост до своето невероятно творение, което не успява да довърши. Той е блъснат от трамвай. Историята е тъжна, тъй като първоначално никой не се осмелява да го закара в болница, защото нямал пари в себе си и нямало да може да плати за превоза. В крайна сметка се оказва в болница за бедни хора, а на другия ден е намерен от свои приятели. Гауди се противопоставя на тяхното желание да го преместят в заведение, където могат да му окажат по-специални грижи и казва, че мястото му е сред бедните хора. Отива си след няколко дни, оставяйки истински богатство на света в лицето на храма. Антони Гауди е погребан в базиликата.

Интересен и малко познат факт е, че Гауди е построил училище в самата сграда, предназначено за децата на строителите, които работили по строежа на катедралата. Освен това в нея има асансьори, благодарение на които посетителите могат да видят както най-ниските точки на базиликата, така и да достигнат до най-високите части в нея.

Саграда Фамилия е обявена за част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това се случва през 1984 година. Тази чест е оказана заради иновативния подход, артистизма, въображението, креативност и прецизността, които Гауди проявява при проектирането и строежа на Саграда Фамилия. Тя е една от седемте сгради на архитекта, станали част от списъка на ЮНЕСКО. Щом бъде завършена, тя ще се превърне в най-високата религиозна сграда в Европа, достигаща забележителната височина от 170 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *